Dana Kavram Yağı

Kavram yağı: Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda arka kısmında bulunan Kazan bölgesi dediğimiz yerdeki yağa kavram yağı denilmektedir. Et ürünleri olarak isimlendirdiğimiz sosis, hazır köfte, salam, sucuk gibi malzemeleri satan firmalar üretimde kullandığı birçok çeşitleri aynı zamanda restoranlarda kasaplarda, lokantalar için türk gıda kodeksine uygun olarak ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının izniyle üretilebilmektedir.
Dana kavram yağı toptan poşetle ambalajlanarak da satılabilir. Büyükbaş hayvanlardan edilen bu yağları temizleme işlemi yapıldıktan sonra gerekli kontroller yapılır.Kavram yağı et ürünlerinde önemli bir yağ çeşidi olduğu için herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
Kavram yağının özellikleri

  • Eve köfte yapacağınız yada sosis, sucuk yapacağınız da kavram yağını orantılı kullanmanız bu yiyeceklere ekstra lezzet katacaktır.
  • Kavram yağının kullanmasının lezzet katmasından başka ette oluşan gevşekliğin iyileştirilmesi ve sucuk sosis gibi tamamı et ile yapılan ürünlerin maliyeti yüksek olacağı için kavram yağının katılarak maliyetin düşürülmesi gibi işlemleri vardır.
  • Kavram yağları, et ürünleri üretiminde vazgeçilmez bir ham madde olarak hem sanayide hem de evde kullanabilirsiniz.
  • Kavram yağını şarküteri ürünlerinde ve köftede direkt olarak kullanılabilir.
  • Kavram yağı eriterek etten ayrıştırılır. Bir yandan etten ayrılırken diğer yandan da ete nüfuz ederek etin lezzetini arttırmaktadır.
  • Biriken yağlar ise kekik, nane, kereviz, havuç, pancar, lahana, maydanoz, zencefil, soğan gibi baharat ve sebzelerle 8-9 saat kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Sonunda kıvamına gelen bu yağ kullanıma hazır hale gelebilmektedir.
  • Kavram yağının kullanabilmek için uygun teknolojilerle kavram yağının kıvama getirilmesi gerekir. Eğer doğrudan kullanılırsa yağın ağır yapısı insanlara zarar verebilir. Bu yüzden etin mutlaka işlem görmesi gerekir.
  • Kavram yağını et ürünlerinde kullanılırken etin kaliteli olması gerekir. Kesimhanede elde edilen hayvansal yağlar, genellikle soğuk hava depolarında muhafaza edilmektedir. Uzun süre depolama da yağ oksitlenme yapmaktadır. Buda etin tadını, kokusunu değişerek lezzetini azalmaktadır.
  • Hayvansal yağların bozulmasını engellemek ya da uzun süre depolanmasını sağlamak istiyorsanız, dondurma işlemi yapılmalıdır. Uzun depolama sırasında yağ ve diğer yağların kalitesinin bozulmasının başlıca nedenleri üründeki yağın oksidasyona uğraması ve eski lezzetini kaybetmesidir.
  • Bunu azaltmanın en iyi yolu dondurmakdır.
  • Kavram yağın oksidasyonla engellenmesinde ya da yağ oksidasyonunu stabilize edilerek arttırılmasında en iyi madde antioksidandır ve geçmişten günümüze bu yöntem kullanılmaktadır.
  • Sıvı ya da katı yağlar da kullanabilecek antioksidanın başlıcaları Butillenmiş hidrosiyanozil ve Butillenmiş hidroksitoluen maddelerdir. Butillenmiş hidrosiyanozil, hayvan yağların oksidasyonu engellemede bitkisel yağlardan daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu iki madde birlikte kullanılması durumunda sinerjist etki gösterdikleri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.